Käynnissä oleva sote-uudistus vaikuttaa sekä terveysalan ammattilaisiin että palvelujen käyttäjiin.
Uudistuva terveydenhoito-verkostossa ymmärrämme, että muutos on myös meissä. Verkosto järjestää ideointi- ja keskustelutilaisuuden-työpajan Rohkeasti rajalla 12.11.2016 terveydenhoidon muutostuulista, ihmiskäsityksistä sekä uudenlaisesta terveydenhoidon ajattelusta ja käytännöistä. Raja on kuin veteen piirretty viiva ja mahdollisuus parempaan. Tilaisuus on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille ja alan opiskelijoille.
”Mitään sote-muutosta ei tule, ellei osalla ihmisistä ajattelu muutu. Terveydenhuollon ammattilaisten ihmiskäsitykseen täytyy tulla muutos.” Näin sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) puhuessaan MediCongress Oulu -tapahtumassa ja myöhemmin tavatessaan toimittajia mediatilaisuudessa.
”Nyt lääkäreille taotaan päähän, että ihminen on potilas. Sosiaalityöntekijöille taas ihminen on asiakas. Jotta meillä jonain päivänä voi olla (integroitu) sote, meillä pitää olla joukko ammattilaisia, joille ihminen on kokonaisuus: ei potilas eikä asiakas vaan yksi kokonainen ihminen”, Rehula mainitsi 28.8.2016 Oulussa
Rohkeasti rajalla
Kokemuksellisuus ja asiakaslähtöisyys hoidossa ja terveyden edistämisessä
Työpaja 12.11.2016 Helsinki
Terveydenhuollon rajat liikkuvat. Julkinen ja yksityinen, virallinen ja täydentävä, tieteellinen ja kokemuksellinen toimivat rinnakkain ja limittäin. Raja, veteen piirretty viiva, on muutoksen ja uudistumisen mahdollisuus. Työpajassa keskustelemme terveydenhuollon toimintaan vaikuttavista maailmankuvista ja ihmiskäsityksistä.
Kokeilemme käytännön harjoituksin, kuinka uudistuva terveysajattelu voi hyödyttää asiakkaita ja kuinka ammattilainen voi itse edistää (työ)hyvinvointiaan. Tavoitteena on saada uusia ideoita ja näkökulmia kokemuksellisuudesta ja asiakaslähtöisyydestä ja keskustella uudistuvan terveydenhoidon tulevaisuudesta Suomessa. Muutos ja uudistuminen alkaa ihmisistä eli meistä kaikista.
Kohderyhmä Terveydenhuollon ammattilaiset, tutkijat ja opiskelijat
Aika 12.11. 2016 klo 10.00 – 17.00
Paikka Think Company, Biomedicum 1, Haartmaninkatu 8, Helsinki
Ilmoittautuminen TÄMÄ TYÖPAJA ON PIDETTY
Hinta Työpaja on ilmainen, lounas omakustanteinen
Tiedustelut Järjestäjät ja Uudistuva terveydenhoito –verkosto
Järjestäjät http://www.uudistuva.com, uudistuva@gmail.com
Ohjelma
10.00 Työpajan avaus.
Hanna Kortejärvi ja Kati Sarvela: Mitä uudistuva terveydenhoito tarkoittaa? Mistä rajoista on kysymys? Verkoston vetäjien ja nettisivujen esittely. Työpajan käytännön järjestelyt.
10.10 – 10.50 Tarja Kallio-Tamminen: Maailmankuva hoitokäytäntöjen piilovaikuttajana. Klassisessa fysiikassa mielellä ei uskottu olevan vaikutusta aineen väistämättömiin prosesseihin. Kvanttimekaniikassa havaitsijan tieto, arvot ja valinnat vaikuttavat todellisuuden muotoutumiseen, joten ihmisen suhde ympäristöönsä on arvioitava uudelleen. Maailmankuvan uudistuminen auttaa näkemään mekanistis-deterministisen ajattelutavan vaikutuksia kulttuuriimme – myös hoitokäytäntöihin. Lisäksi se parantaa ymmärrystä erilaisiin maailmankuviin nojaavista hoitomuodoista ja niiden vaikutustavoista.
10.50 – 12.00 Karita Palomäki: Kokemuksellisuus ja kehotietoisuus stressiperäisten oireiden ja sairauksien hoidossa. Karita avaa kokemuksellisuuden ja kehotietoisuuden merkitystä käytännön työssä. Hänelle on tärkeää integroida ymmärrys stressireaktioiden heijastumisesta terveyteen. Kehotietoisuuden avulla on mahdollista pureutua stressiin ja sen syihin. Karita esittää käytännöllisiä keinoja, joita harjoitellaan yhdessä.
12.00 – 13.30 Lounas lähistöllä sijaitsevassa ravintolassa (omakustanteinen)
13.30-14.10 Pauliina Aarva: Kehomielihoidot, kokemusvaikutukset ja plasebo. Monien kehomielihoitojen on arveltu perustuvan plasebovaikutukseen, josta käytetään myös nimityksiä lume-, tunnelma-, hoiva- ja kokemusvaikutus. Pauliina esittelee, mitä tieteellinen tutkimus kertoo kehomielihoidoista, niiden käytöstä ja tehosta. Keskustelussa vaihdamme mielipiteitä asiakkaan yksilöllisen kokemuksen merkityksestä paranemisessa ja podimme, miten kokemuksellisuutta voisi hyödyntää terveydenhuollossa.
14.10-15.30 Kati Sarvela: Keho ja mieli vai kehomieli? – Muuntuneet tajunnantilat (työ)hyvinvoinnin edistämisen keinoina. Kati kertoo, kuinka taiteellinen flowtila sekä tietoisuustaidoissa ja hypnoosissa käytettävät keskittymis- ja mielikuvaharjoitukset auttavat vahvistamaan puolustusvastettamme. Kaikilla on kehomuistiin kätkettyjä muistoja, joita voimme oppia kuuntelemaan viettämällä sisäistä aika, käyttäen hyväksi esimerkiksi muuntuneita tajunnantilojamme. Terveyden edistäminen ja hoitaminen eivät ole vain tieteellisten faktojen soveltamista, vaan myös kokemuksellista, muodonmuutoksellista yhdessä oppimista. Katin vetämässä harjoituksessa opimme kuuntelemaan ja hyödyntämään oman kehomielemme erilaisia tiloja.
15.30-15.45 Kahvia, teetä ja kontakteja (omakustanteinen)
15.45 -17.00 Hanna Kortejärvi: Moninäkökulmaisuus ja moniammatillisuus. Juhlapuheista käytäntöön. Potilascase. Pienryhmissä jaamme terveydenhuollon eri alojen asiantuntijoiden näkökulmia ja ideoita yhden moniongelmaisen potilaan erilaisista hoitamisen mahdollisuuksista. Potilasesimerkki on todellisesta elämästä. Yhteenvetokeskustelussa tarkastelemme, millaisia erilaisia variaatioita tämän asiakkaan tarinaan kehkeytyisi, jos henkilö olisi työpajalaisten hoidettavana. Pohdimme myös, ovatko Sote-uudistuksessa kaavaillut potilaan Oma-tiimit joskus näin monialaisia ja –ammatillisia kuin tässä työpajassa koolla oleva joukko on?
17.00 Workshopin yhteenveto ja päätös.
Alustajat
Aarva Pauliina, YTT, terveyden edistämisen dosentti
Kallio-Tamminen Tarja, fyysikko, filosofi, FT
Kortejärvi Hanna, proviisori, FaT
Palomäki Karita, psykofyysinen fysioterapeutti, NLP-työnohjaaja, EFT- ja TRE-ohjaaja
Sarvela Kati, hammaslääkäri, hypnoterapeutti, mindfulness-ohjaaja.