Johdatusta mielikuvatyöskentelyn maailmaan

Kati Sarvela-

13680710_963989763710068_6793695612311282757_n

Paitsi oireiden hallintaan, mielikuvilla työskentely tarjoaa lisäksi mentaalisten asioiden käsittelylle kielen, joka voi paljastaa tai herättää syvään siirtymään omassa elämän lähestymistavassasi. Tämä on jotain, jota näemme, kun me hiljaa ja kunnioittavasti kutsumme mielikuvia tietoisuuteemme, ja kun kuuntelemme, mitä ne haluavat kommunikoida meille. -Martin L.Rossman,  Transformative Imagery 

Hypnoosi integratiivisena kehomielimenetelmänä

Amerikkalainen lääkäri Martin L. Rossman kirjoittaa kirjassaan (Guided imagery for Self-Healing) mielikuvaharjoituksista seuraavasti: Näyttö niistä (ohjatut mielikuvaharjoitukset) on niin vahva, että jos ne olisivat lääkkeitä, lääkärit joutuisivat määräämään niitä potilailleen immuunivasteen vahvistamiseen, tai joutuisivat muussa tapauksessa syytteeseen puoskaroinnista. Melkoisen ravisuttavaa tekstiä mieheltä, joka itse on arvostettu lääkäri. Uusimmassa kirjassa (Transformational Imagery) Rossman on lyöttäytynyt yhteen usean lääkärin, opettajan ja psykologin kanssa, paneutuen syvällisesti mielikuvatyöskentelyn monipuoliseen ja kiehtovaan maailmaan.

Ihmiset ovat kautta historian käyttäneet rauhoittavia ja parantavia mielikuvia, lähtien kehtolauluista, tarinoista, vertauskuvista  sekä  parantavista mielikuvista rukouksissa ja eri uskontojen meditaatioissa. Mielikuvatyösketelyssä  ei ole mitään mystistä, vaan se on nykytietämyksen mukaan psykoneuroimmunologiaa. Mielikuvaharjoituksia voidaan käyttää monissa eri sairauksissa vahvistamaan puolustusvastetta ja vähentämään stressiä. Niitä on käytetty jo pitkään mm. vahvistamaan puolustusjärjestelmä syöpäsairauksissa.

Edustan itse  integratiivisen lääketieteen kentässä parantavia mielikuvia hyödyntäviä menetelmiä,  hypnoterapiaa ja  tietoisuustaitoja, joita pidän tärkeinä kansalaisten, ja erityisesti terveydenhuollon ammattilaisten itsensä, itsetutkimuksessa ja oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisessä ja ylläpitämisessä.

Itsesuggestioin, erilaisin eheyttävin mielikuvin, juurruttavin kehomieliharjoituksin ja luovaa peilaavaa kirjoittamista opastaen, autan valmennusasiakastani tulemaan tutuksi omien  erilaisten kehomielellisten tilojensa kanssa, mikä edistää niiden yhdistymistä ja virtaavuutta. Katalysoin valmennuksissani nk. implisiittisiä oppimisprosesseja, jotka tapahtuvat muuntuneissa tajunnantiloissa (meditaatio, flow-tilat, hypnoosi) ehdollistettujen, tiedostettujen oppimisprosessien ulkopuolella.

”Itsesuggestioin, erilaisin eheyttävin mielikuvin, juurruttavin kehomieliharjoituksin ja luovaa peilaavaa kirjoittamista opastaen, autan valmennusasiakastani tulemaan tutuksi omien  erilaisten kehomielellisten tilojensa kanssa, mikä edistää niiden yhdistymistä ja virtaavuutta”

Kokonaisvaltaisen hyvinvointimme kannalta on tärkeää, ettemme ole lukkiutuneena reaktiivisiin, stressiä ylläpitäviin, yksipuolisesti asioita vatvoviin tiloihin. Voimme tehdä itsetutkimusta muuntuneissa tajunnan tiloissamme (flow, meditaatio, itsehypnoosi) hyödyntäen luovuuttamme ja eheyttäviä mielikuvia. Vapauttamme itsemme erilaisten kehomielellisten tilojen leikkiin. Terveyskäyttäytymistämme ei ohjaa pelkästään järki, vaan myös tunnelatautuneet kehomielitilamme, joita turvallisimmin voimme lähestyä taiteellisesti ja luovuutemme, mielikuvituksemme, avulla.

Valitettavasti terveydenhuollon ammattilaiset eivät läheskään aina ole olleet kovinkaan esimerkillisiä oman itsensä hoitamisessa, varsinkaan stressin purkamisessa. On oikeastaan melkoisen paradoksaalista, että meillä itsellämme on edelleen runsaasti addiktiota ja masennusta. Itsemurhatilastomme ovat  olleet myös surullista katsottavaa. Uskon kehomielimenetelmien (luovat flowtilaa hyödyntävät terapeuttisen menetelmät, tietoisuustaidot, ohjatut mielikuvaharjoitukset) suosion kasvun vastaavan tähän stressin purkamisen tarpeeseen.

Mielemme ja kehomme muodostavat kehomielilääketieteessä erottamattoman kokonaisuuden. Hypnoosissa on tunnistettu jo vuosisatoja ajatusten ja niihin liittyvien (tunne)tilojen kehollinen luonne ja niiden jakamaton yhteys. Kun olemme vaikkapa vihaisessa tunnetilassa, tämä tila ei ole pelkästään tunne, vaan sillä on myös kognitiivinen sisältö (vihaisia kulttuurista opittuja ajatusmalleja) ja se on myös stressaantunut fysiologinen tila (kortisoli, adrenaliini). Pitkällisenä tilana stressi rasittaa elimistöä, ja erityisesti silloin kun tähän liittyy vahingollisia uskomuksia.  Tämä stressi voi ilmetä meissä kehollisesti oireena: se voi olla etiologisena tekijänä fyysisessä sairaudessa. Fyysiset oireemme eivät ole vihollisiamme, vaan ne ovat kehollisia tilojamme, joiden viestiä meidän on opittava kuuntelemaan.

 

”Hypnoosissa on tunnistettu jo vuosisatoja

ajatusten ja niihin liittyvien tunnetilojen

kehollinen luonne ja jakamaton yhteys.”

 

Hypnoosi on mahtunut varsin huonosti perinteiseen luonnontieteelliseen ajatteluun ja ehkä siksi monet terveydenhuollon ammattilaiset edelleen vierastavat sitä menetelmänä. Kenties hypnoosin historiasta johtuen, siihen liittyy usein ennakkoluuloja, manipulatiivisen taikatemppuilun mielikuvia.  Viime vuosikymmeninä uudet tieteelliset suuntaukset, kuten psykoneuroimmunologia, avaavat hypnoosi-ilmiöitä terveydenhuollon ammattilaisille yhä ymmärrettävämmäksi.

Suggestioin (Tunnet itsesi päivä päivältä vahvemmaksi ja vahvemmaksi) ja autosuggestioin, itsehypnoosilla, (Vaikka minulla on tämä ahdistava musta möykky rinnassani, hyväksyn itseni syvästi ja täysin…) on mahdollista integroida kehon viisautta osaksi tietoisempia mielemme prosesseja. Proviisori ja psykologi Emile Coue kirjoitti jo 1900-luvun alussa  kunniakkaan kirjan autosuggestioista. Vaikka hänen tieteellisiin ansioihin suhtaudutaan ristiriitaisesti, hän joka tapauksessa oivalsi jo paljon asioita lumevaikutuksesta ja kehomielilääketieteestä.

Myös mindfulness-menetelmissä sekä suggestiivisissa opetusmenetelmissä hyödynnetään parantavia mielikuvia. Joskus onkin vaikea erottaa, mikä on hypnoosia ja mikä tietoista hyväksyvää läsnäoloa. Niiden erot ja samanlaisuudet ovat oma tarinansa se. Aiheesta kiinnostuneelle suosittelen kirjaa Hypnosis and Meditation, Towards Integrative Science of concious planes.

Mikäli ihmisillä on vakavia mielenterveysongelmia, kannattaa mielikuvaharjoitukset aloittaa yhdessä ammattiauttajan kanssa.

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s