Lisää myötätuntoa työpaikoille – tutkimukset lupaavat sitoutuneempia työntekijöitä

– Tiia Knuutinen –

Osallistuin 20.4.17 Hankenin kauppakorkeakoulun järjestämälle luennolle “Awakening compassion at work”. “Myötätuntotiede”, The Science of Compassion on ollut tutkimuksen kohteena Stanfordin yliopistossa Yhdysvalloissa jo vuosia. Yliopiston tutkijatohtori Monica Worline oli kertomassa myötätunnon positiivisista vaikutuksista työelämässä ja markkinoimassa aiheesta hiljattain julkaistua kirjaa.

Juuri ennen luentoa olin istunut kampaajan tuolissa lukien Gloria-lehteä. Lehdessä oli Glorian entisen pitkäaikaisen päätoimittajan Riitta Lindegrenin haastattelu. Hän kertoi olleensa napakka esimies, joka ei ymmärtänyt sitä, että työpaikalla pitäisi jakaa henkilökohtaisia huolia. Työpaikalle tultiin tekemään töitä ja olemaan tehokkaita, ei viihtymään. Monelle varmasti sopiikin jämäkämpi ote ja jotkut haluavat pitää työelämän erillään henkilökohtaisesta maailmastaan. “Awakening compassion at work – myötätunnon herääminen työssä” on kuitenkin askel kohti pehmeämpiä arvoja ja työntekijän näkemistä inhimillisenä olentona, eikä ainoastaan tuloksen tekijänä.

Mitä myötätunnolla oikein tarkoitetaan?

Monica esitteli neljän kohdan määritelmän myötätunnosta työssä:

1. Huomataan kärsimys (useilla ihmisillä on erilaista henkistä tai fyysistä kärsimystä)
2. Tulkitaan kärsimys ihmisyyteen kuuluvana osana ja huomioimisen arvoisena
3. Otetaan huomioon toisten ihmisten hyvinvointi
4. Toimitaan/etsitään keinoja kärsimyksen lieventämiseksi

Tutkimusten mukaan työpaikoilla, joissa myötätunto on osa organisaation arvoja, henkilökunta on paremmin sitoutunutta työhönsä. Myötätuntoinen suhtautuminen työyhteisössä lisää luottamusta ja parantaa vuorovaikutussuhteita ja yhteistyötä. Myötätuntouupumusta ja loppuunpalamista esiintyy vähemmän. Myötätuntoinen suhtautuminen myös asiakkaisiin näkyy palvelun laadun paranemisena ja lisää asiakastyytyväisyyttä.

Työntekijät, jotka kokevat ihmisyyteen kuuluvaa henkistä kärsimystä, hyötyvät työpaikan myötätuntoisesta ilmapiiristä. Tutkimuksen mukaan näillä henkilöillä toipuminen nopeutui ja ahdistus lieveni. He kokivat olevansa arvostettuja, mikä puolestaan lisäsi sitoutumista työhön.

” If compassion is good for business and good for human beings, why is it so difficult to sustain in our workplaces? ”

Miten myötätuntoa voidaan lisätä työpaikoilla?

Työpaikoilla puhutaan nykyään paljon arvoista. Mitä niistä oikeastaan kirjataan? Mitkä ovat työpaikan tärkeimmät arvot? Myötätunnon lisääminen työpaikoilla vaatii arvokeskustelua. Se vaatii esimiehiltä ymmärrystä siitä, että työntekijät ovat inhimillisiä ihmisiä, joilla on rajallinen määrä energiaa käytössään. Se vaatii myös ymmärrystä siitä, että pehmeillä arvoilla ja myötätuntoisella suhtautumisella voidaan saada parempaa tulosta, kuin vaatimusten kiristämisellä.

Monica puhui uskomuksista ja arvoista, jotka liittyvät ihmisyyteen, “values and beliefs about human nature”. Uskallettaisiinko tämä aihe, inhimillisyys, ottaa mukaan työpaikan arvokeskusteluun? Pohtia, mitkä keinot tukisivat työntekijän ja esimiehen jaksamista. Miten organisaatiossa voidaan tukea toinen toistaan?

Miten minä itse voisin lisätä myötätuntoa omassa työssäni, niin itseä kuin toisia kohtaan?

Lue lisää aiheesta: http://awakeningcompassionatwork.com/

Lisätietoa artikkelin kirjoittajasta: www.hellamieli.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s