Sisäinen siivous tuotti yrityksen ja verkoston

– Hanna Kortejärvi-

Before-kuva saattaisi hyvinkin olla minun kodistani ja after-tyylisiä kohtia löytyy valitettavan vähän. Niinpä naapurini, jonka lapsi totesi, että poikani Aatin kodissa on vielä sotkuisempaa kuin meillä, työnsi käteeni KonMari-kirjan. Hän hymyili kannustavasti ja lohduttavasti: ”Kyllä se siitä”. Kirja seisoi hyllyssä avaamattomana muutaman kuukauden.

KonMari kirjahyllyssä

”KonMarin raivaus- ja järjestämismenetelmän periaatteena on, että kotiaan järjestelevä ihminen kysyy itseltään jokaisen esineen kohdalla ”tuottaako tämä esine minulle iloa.”
Lähde Wikipedia

Ilmiö on hyvin omituinen, mutta kun karsimme tavaramäärää ja käytännössä panemme kotimme detox-puhdistuskuurille, kuuri vaikuttaa puhdistavasti kehoomme.
-Marie Kondo-

Käynnistyi kuitenkin sisäinen KonMari, joka alkoi kummallisella esiinmarssilla. Jostakin vaateläjien uumenista nousi tietoisuuteeni lause:”Luovu nykyisestä työstäsi ja ryhdy yrittäjäksi!” Jokin siellä huusi viimeisillä voimillaan tukehtumaisillaan likaisiin, liian pieniin ja muodista poisjääneisiin vaatteisiin.

Niin siinä sitten kävi, että vajaa vuosi sitten kerroin esimiehelleni, että määräaikaista työsuhdettani Helsingin yliopistossa ei tarvitse jatkaa, koska ryhdyn yrittäjäksi. Olin tehnyt ensimmäisen valinnan: yrittäjyys tuo minulle iloa. Jokin minussa tiesi tämän!

Apua, minulla on uhmaikä!

Sisäinen KonMarini  jatkui uhmaikä-tyylisillä parahduksilla. Sisäisen kaaoksen keskeltä jokun huusi ”Ei!”. Minut oli ennen yrittäjäksi ryhtymistäni kutsuttu työhaastatteluun. Työ olisi tarkoittanut tehtäviä koulutuksen alueella julkisessa terveydenhuollossa, farmasian osa-alueella. ”Ei” kajahti mielessäni haastattelun aikana niin nopeasti, että rationaalis-analyyttinen mieleni ei ehtinyt millään väliin. ”En halua tätä työpaikka.”

Käyttäydyin siinä tilanteessa niin huonosti, että puna nousee vieläkin poskilleni sitä muistellessa.

Onneksi kaikille osapuolille kävi lopulta selväksi, että tarjottu työ ei ole minua varten.

KonMari jatkui: ”Ei tätä koulutusta!”, ”En halua lukea tätä!” ”En halua tuohon tilaisuuteen!” En halua tavata häntä!”  Pitkiin aikoihin en pystynyt vastaanottamaan mitään uutta. Ovet ja ikkunat levällään kävin kasoja läpi ja heitin vain pois huolimatta mitään tilalle.

Tämä oli lähes kokopäivätyö minulle muutaman kuukauden ajan! Tiedän, että olen etuoikeutettu, kun tällainen ylipäänsä oli mahdollista. Rohkeutta se vaati, koska säästöni paloivat nopeammin kuin juhannuskokko tavanomaisessa suomalaisessa kesäsäässä.

mimi_ei3

Kuva kirjasta: Ei! Sanoo Mimi, kirjoittaja Yih-Fen Chou

Minua kutsutaan  – vastaan kyllä!

Kunnes eräänä päivänä puhelin soi ja keskeytti lajitteluni. ”Hei, haluaisitko sinä perustaa yrityksen meidän kanssamme?” Sovimme tapaamisen, josta myöhästyin 45 minuuttia ja saavuin paikalle saappaat kurassa. Joku parkui päässäni: ”Ei sinusta ole yrittäjäksi!” Revin päivänkakkarasta terälehtiä yksi kerrallaan:” Olen yrittäjä, en ole yrittäjä, olen yrittäjä.”

Sisäisen kamppailun ja monien neuvottelujen tuloksena yritys syntyi.

Saanko esitellä, MW Medwell Oy !  Ja kyllä, työnteko voi olla iloa tuottavaa!

UT-verkosto herää

Vaatekasojen alta alkoi paljastua muitakin iloa tuottavia asioita, joihin olen valmis sitoutumaan pitkäjänteisesti.  Niistä yksi on kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen perustuva terveyden edistäminen ja sairauksien hoito. Työssäni kentällä tavallisten ihmisten parissa olen huomannut, kuinka hienosti sekä näyttöön perustuva lääketiede että kokemuksellinen viisaus yhdistyvät ihmisen arjessa. Ja kuinka hyvä saa mahdollisuuden toteutua, kun vuorovaikutus ammattilaisen ja autettavan välillä toimii. Kaikki tämä on hienosti tiivistetty integratiivisen lääketieteen määritelmässä:

”Integrative Medicine is the practice of medicine that reaffirms the importance of the relationship between practitioner and patient, focuses on the whole person, is informed by evidence, and makes use of all appropriate therapeutic approaches, healthcare professionals and disciplines to achieve optimal health and healing.”
Academic Consortium for Integrative Medicine & Health

Tajuntaani nousi kysymys: ”Onkohan Suomessa muitakin, jotka olisivat kiinnostuneita edistämään kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen perustuvaa terveydenhoitoa?” Uppouduin nettiin ja lähettelin viestejä Facebookin kautta. Kesällä 2016 järjestyi tapaaminen Pauliina Aarvan, Kati Sarvelan ja Karita Palomäen kanssa.

Syyskuussa 2016 avattiin UT eli Uudistuva terveydenhoito -verkoston nettisivut ja marraskuussa oli ensimmäinen työpaja Biomedicumissa Helsingissä. Ja kyllä, talkootyö tuottaa iloa, kun samoista asioista kiinnostuneet ihmiset fokusoituvat uusiin mahdollisuuksiin terveydenhoidossa.

Kutsumuksesta kohti konkretiaa

Tänään olen iloinen ja ideoita sekä tarmoa täynnä!  Kehittelin Aalto yliopiston Johtaminen terveydenhuollossa -koulutuksessa tällaista  strategiaa Uudistuvan terveydenhoidon verkostolle:

Uudistuva terveydenhoito-verkoston vetäjien vastuut:

  • Määrittää UT-verkoston missio,  arvot ja toimintatapa
  • Hyväksyä UT-verkoston toimintaan mukaan yksityisiä henkilöitä ja yrityksiä
  • Suunnitella UT-verkoston työpajojen ja retriittien ohjelma ja valita UT-verkostosta toteuttajat
  • Valtuuttaa yksityisiä henkilöitä tai yrityksiä toimimaan valitsemissaan toimeksiannoissa

Uudistuva terveydenhoito-verkoston jäsenet voivat olla erilaisissa tehtävissä ja rooleissa:

  • Osallistujina voimaantumassa ja ideoimassa työpajoissa ja/tai retriiteissä
  • Talkootyöläisinä toteuttamassa työpajoja ja retriittejä tai esim. laatimassa SOME-tiedotusta
  • Kirjoittamassa blogeja
  • Erilaisissa palkkatöissä UT-verkostoon kuuluvissa yrityksissä

Uudistuva terveydenhoito-verkoston yrittäjä-jäsenten mahdollisia vastuita ja rooleja:

  • Yritys pääsee mukaan UT-verkosto yrittäjäksi, mikäli yritys sitoutuu verkoston missioon, arvoihin ja toimintatapoihin
  • Yritykset muodostavat ryppäitä tietyn teeman, tavoitteen ja toteutuksen ympärille. Yksi yritys koordinoi kokonaisuutta ja yksityishenkilöt sekä muut yritykset ovat mukana erilaisin aihankinta- sopimuksin.

ut-strategia

Kuva 1.  Uudistuva terveydenhoito- verkoston rooleja ja tehtäviä (kuvassa TM= toiminimi, Oy= osakeyhtiö)

Jääköhän Uudistuva terveydenhoito-lapsi elämään ja millaiseksi se kasvaa ja kehittyy? Jään hoivaamaan ja seurailemaan.

Tule mukaan

Kutsun mahdollisimman monia terveydenhuollon ammattilaisia tulemaan mukaan Uudistuva terveydenhoito-verkostoon! Erityisesti kaipaan niitä henkilöitä, jotka ovat ”kenttätyössä” palvelemassa asiakkaita ja jotka miettivät hiljaa mielessään tai kahvipöydässä ääneen, että mitähän Sote-uudistus tuo tullessaan.

Uskon, toivon ja luotan, että Sote-uudistus tuo mukanaan  ihmislähtöiset, inhimilliset ja vaikuttavat terveydenhoitopalvelut. Voimme myös omalla toiminnallamme vaikuttaa.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s