Integratiivisen hoitamisen kongressi Budapestissa

budapest-adc1fe_1461abd7a97d46cbbd9dad4a4e4ce14f

-Pauliina Aarva-

Budapest isännöi syyskuisena viikonloppuna kansainvälistä terveysalan ammattilaisten ja tutkijoiden kongressia.  European Congress for Integrative Medicine ECIM 2016 järjestettiin nyt yhdeksättä kertaa. Ensi vuonna se pidetään Berliinissä.

Euroopassa käydään parhaillaan laajaa keskustelua siitä, miten terveydenhoitoa pitäisi kehittää, mihin suuntaan ja millä tavoin.

Kongressin avauspuheenvuorossaan Alojz Peterle, Euroopan parlamentin jäsen (MEP) totesi, että virallinen terveydenhuoltojärjestelmä ei voi enää kieltää täydentävien hoitojen merkitystä moniarvoisen terveydenhuollon kehittämisessä.

-EU-kansalaiset toivovat tasa-arvoisuutta valitessaan itselleen sopivia hoitomuotoja. Euroopassa on miljoonia ihmisiä, jotka käyttävät tavanomaisten terveyspalvelujen rinnalla CAM (Complementary and Alternative Medicine) -hoitoja, hän sanoi.

EU:n alueella on noin 145 000 lääkäriä, jotka soveltavat työssään täydentäviä näkemyksiä ja noin 160 000 CAM-hoitajaa, joilla on jokin muu kuin lääkärin koulutus. CAM-hoitajia Euroopassa

Peterle painotti nykyistä tehokkaamman terveydenhuollon tarvetta. Hän muistutti, että muun muassa väestön ikääntyminen luo tarpeen uudistaa terveydenhoidon ajattelua ja integroida vallitsevaan järjestelmään sellaisia muista hoitojärjestelmistä peräisin olevia menetelmiä, jotka on osoitettu toimiviksi ja hyödyllisiksi.

Lääkkeettömien hoitomuotojen, kuten monien CAM-hoitojen,  yhdistäminen tavanomaisiin lääketieteellisiin hoitoihin sekä terveyden edistämiseen edellyttää yhteistyötä ja kommunikaatiota erilaisten palveluntarjoajien välillä.

– Potilaiden hoidon pitää olla integratiivista. Bio-psyko-sosiaalinen lähestymistapa terveyden edistämiseen ja sairauksien hoitoon on tulevaisuutta. On jo aika, että integratiivisesta lääketieteestä tulee todellisuutta niin innovaationa kuin terveydenhuollolle lisäarvonakin, Peterle mainitsi.

Hän kertoi valmisteilla olevasta EU:n, Japanin ja Intian kanssa allekirjoitettavasta yhteistyöasiakirjasta. Sen  yksi osa-alue on terveys ja tässä yhteydessä otetaan huomioon myös CAM, esimerkiksi intialainen Ayurveda.

Budapestin kongressissa esiteltiin näkyvästi  länsimaisen lääketieteen ulkopuolisia hoitojärjestelmiä koskevaa tutkimusta. Omat sessionsa oli tarjolla ayurvedisen terveydenhoidon tutkimuksesta kiinnostuneille, kuten myös perinteisen kiinalaisen lääketieteen (TCM=Traditional Chinese Medicine), antroposofisen hoitamisen  ja homeopatian tutkijoille ja muille kiinnostuneille.

Mutta ovatko nämä CAM:ia eli täydentäviä hoitomuotoja?

Ayerveda ja TCM  ovat omissa kulttuureissaan Intiassa ja Kiinassa joko valtavirtaa tai ne toimivat rinta rinnan modernin länsimaisen lääketieteen mukaisten hoitojen kanssa. Homeopatiaa ja antroposofista lähestymistapaa sen sijaan käytetään yleensä sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa vallitsevien hoitojärjestelmien sisällä ja rinnalla, erityisesti Keski-Euroopassa.  Antroposofiset ja homeopaattilääkärit soveltavat joustavasti kahta parannusajattelua rinnakkain: biologiaan ja kemiaan nojaavaa biolääketietellistä ja antroposofista/homeopaattista kunkin yksittäisen asiakkaan tilanteen ja tarpeiden mukaisesti.

Nämä hoitofilosofiat ovat siis läntisessä maailmassa täydentäviä ja joskus ne saattavat tarjota myös vaihtoehdon tavanomaisille lääkkeille tai leikkauksille. Kaikille yllä mainituille yhteisiä piirteitä ovat sairauksien ehkäisyyn suuntautuminen, käsitys ihmisestä biolääketieteellistä kokonaisuutta laajempana ja erilaiset metafyysiset taustaoletukset verrattuna länsimaisen lääketieteen oletuksiin. Niiden maailmankuvat ovat erilaisia.  Yhteistä kaikille hoitojärjestelmille – niin länsimaisille kuin muillekin –  on pyrkimys hyvään: terveyden ylläpitämiseen ja parantumiseen.

Kulttuurikeskuksessa terveysneuvontaa

Intian suurlähettiläs Unkrarissa, Rahul Chhabra toi kongressille Intian tervehdyksen.

– On viisasta yhdistää hyvät puolet erilaisista lääketieteen ja terveydenhoidon järjestelmistä. Ayurvedassa ajatellaan, että ihminen on terve, kun hän on sovussa ja tasapainossa itsensä kanssa. Ayurveda on sanskritin kieltä ja tarkoittaa ”elämän tiedettä”. Päähuomio on sairauksien ja vaivojen ehkäisyssä ja siinä etsitään ja korjataan epäbalanssin ilmiöitä ihmisessä jo ennen kuin hän sairastuu.  Ayurvedassa ei ole yleistä, kaikille yhtenäistä hoitoa, vaan hoidot vaihtelevat muun muassa kehotyypin mukaan, Chabbra sanoi.

Tuntui yllättävältä kuulla suurlähettiläältä, että Intian suurlähetystö Budapestissa ylläpitää kulttuurikeskusta, joka tarjoaa unkarilaisille kaksi kertaa viikossa ilmaisia ayurvedisiä neuvontatuokioita. Tarkemmin ajatellen ei se niin yllättävää olekaan. Onhan Suomen Berliinin suurlähetystökin vastikään käynnistänyt Sauna from Finland -projektin.

p1120418-2
Professori Gabriella Hegyi.

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen osuus kongressiohjelmasta oli ajallisesti ja esiintyjämäärältään suurin. Tämä selittynee sillä, että  kongressin presidentti oli  professori Gabriella Hegyi,  Pećin yliopistoon muutama vuosi sitten perustetun perinteisen kiinalaisen lääketieteen osaston johtaja.

Tilaisuudessa myönnettiin tutkijapalkintoja, joista yhden sai kiinalaista lääketiedettä tutkiva, Bostonissa työskentelevä professori Chenchen Wang. Hän johtaa täydentävän ja integratiivisen lääketieteen keskusta Tuft Medical Centerissä.

chenchen-wang1
Professori Chenchen Wang.

Chenchen Wangin artikkeli  A Randomized Trial of Tai Chi for Fibromyalgia osoittaa, että tai chi on tehokkampi kuin tavanomainen terveyskasvatus yhdistettynä venyttelyyn. Tällä voi olla suurta käytännön merkitystä fibromyalgiapotilaille. TCM:stä on tehty hyvin paljon satunnaistettuja kliinisiä kokeita, Cochrane-katsauksia ja muita systemaattisia katsauksia.

Kiistanalainen homeopatia

Kongressissa oli omat sessionsa myös antroposofiselle lääketieteelle ja homeopatialle. Homeopatia on Suomessa ehkä eniten tunteita ja vastustusta herättävä hoitofilosofia. En tunne järjestelmää enkä ole saanut homeopaatista hoitoa. Aihe kiinnosti kuitenkin niin paljon, että osallistuin iltapäivään, jota veti  kuningatar Elisabeth II:n  homeopaattilääkäri ja tutkija Peter Fisher. Hän esitteli laajaa  kansainvälistä homeopatiatutkimusta, josta löytyy tuoreinta tietoa täältä. Tietoja tässä  Peter Fisheristä.

Minun on helppo ymmärtää homeopaattilääkärin suosittelemat elintapaohjeet ja terapeuttisen keskustelun merkitys, mutta vaikeampaa on käsittää, että tässä hoitojärjestelmässä käytetään laimennettuja ns. ”potensoituja” homeopaattisia lääkkeitä. Niissä ei ole juuri ollenkaan vaikuttavaksi ajateltua ainetta. Moni pitääkin homeopaattisia lääkkeitä plasebona, jossa asiakas saa tehotonta lääkettä. Pelkkää vettä siis.

Kun Peters Fisheriltä kysyttiin, mihin homeopatian vaikutus oikein perustuu, hän myönsi, ettei hän tiedä. Eikä sitä tiedä kukaan muukaan. Monia teorioita on esitetty, kuten sellainen, että veteen sekoitetun lääkeaineen tietyllä tavalla ravistelu jäättä siihen informaatiota, joka voi vaikuttaa elimistössä. On  esitetty myös quantum entangement -teoria, jolla viitataan siihen, että kaksi eri paikassa olevaa hiukkasta voivat jollakin tavalla olla yhteydessä toisiinsa, lomittua. Siitä syntyy vaikutusta. Kvantti-ilmiö on fysiikassa jo yleisesti hyväksytty teoria, mutta sovellukset muille aloille ovat jääneet ilman hyväksyntää.

Fisher muistutti, että kaikkia muitakaan lääketieteen paranatavia ilmiöitä ei pystytä täydellisesti selittämään biolääketieteen teorioilla. Hänen mukaansa tärkeintä on, että homeopatiaa on tutkittu.

Meta-analyysit ovat antaneet ristiriitaista tietoa, mutta huolella ja kunnollisesti tehdyistä meta-analyyseistä tutkija, filosofi Jens Behnken mukaan neljä viidestä osoitti vaikuttavuuden positiiviseksi.  Jens Behnken abstrakti.

Itse ajattelen, että jos jostakin hoitomuodosta on joko korkealaatuisen tieteellisen tutkimuksen tai muun pätevän ja toistuvasti osoitetun näytön perusteella ihmisille apua ja hyötyä, vaikutusmekanismin selkeyden puute ei saisi olla esteenä hoitomuodon käytölle.

Neljän vuoden takainen julkinen videoitu väittely Peter Fisherin ja kriittisesti homeopatiaan suhtautuvan Ben Coldacren kanssa Homeopathy Debate osoittaa, että kiista homeopatiasta on kovaa. Kuningatar Elisabeth ei siitä piittaa, vaan turvautuu edelleen siihen. Tarvittaessa Peter Fisher käyttää myös tavanomaisia lääketieteellisiä hoitoja.

Budapestin kongressissa esiteltiin myös tutkimuksia monista muista yksittäisistä  hoitamisen ja terveyden edistämisen tavoista, kuten ravitsemuksesta, tanssista, hypnoterapiasta, yrttilääkkeistä, empatiasta ja positiivisista hoito-odotuksista jne.

Kongressiesitelmien taso vaihteli melkoisesti. Oli todella korkeatasoisia esityksiä, mutta myös raportteja, jotka eivät välttämättä olisi kuuluneet tieteelliseen kongressiin. Esitelmien (paitsi Plenary-sessioiden)  abstraktit ovat luettavissa European Journal of Integrative Medicine Volume 8, Supplement 1, pages 1-66 (September 2016).

Tapahtumaan osallistui yli 300 henkeä 32 maasta, myös Euroopan ulkopuolelta, kuten Yhdysvalloista, Turkista, Australiasta, Kiinasta ja Intiasta. Suomesta mukana oli minun lisäkseni kaksi osallistujaa.

World Congress Integrative Medicine & Health 2017 pidetään toukokuussa 2017 Berliinissä. Sen järjestää Euroopan integratiivisen lääketieteen yhdistys yhteistyössä yhdysvaltalaisten partnereiden kanssa.

p1120506-2
Unkarin eduskuntatalo yövalaistuksessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s