Terveys on liikettä kohden eheyttä ja tasapainoa

– Kati Sarvela –

Sairastuneen kokonaisvaltaista terveyttä voidaan edistää luovin menetelmin

 

Processed with MOLDIV

Löysinpä taas mielenkiintoisen kirjan: Wendy L. Millerin kirjan, Sky Above Clouds, Finding our Way through Creativity, Aging and Illness. Psykologi ja psykoterapeutti Wendy L. Miller solmi toisen avioliittonsa amerikkalaisen psykiatrin ja tutkijan Gene Cohenin kanssa. Hän oli ansioitunut geriatri, vanhenemisen ja luovuuden tutkija.

Millerin kirja on kirja, joka oli alunperin tarkoitus kirjoittaa yhdessä tutkija-aviopuolison kanssa. Sitä ei ehditty koskaan kirjoittaa, koska Cohen menehtyi syöpään. Nyt Miller kirjoitti sen yksin.  Kirjassa yhdistyy loistavasti Cohenin kliininen kokemus ja Millerin psykoterapeuttinen tietämys molempiin omakohtaisiin sairauskokemuksiin. Ne voivat tuottaa meille syvällistä kehomieli-lääketieteellistä oivallusta kärsimyksestä, paranemisesta, toipumisesta ja eheytymisestä.

Processed with MOLDIV
Avaan seuraavassa blogiartikkelissani Millerin sairauden kohtaamisen vaihekaaviota, faasidiagrammia, omin sanoin ja kokemuksin. Se on täysin linjassa oman Sisäisen teatteri-kirjoittamismenetelmäni ja henkilökohtaisten sairauskokemuksieni (rintasyöpä, melanooma) kanssa. Oma luova prosessini eri puolieni kanssa lähti käyntiin rintasyöpään sairustuessani kymmenkunta vuotta sitten.

Kun ihminen sairastuu vakavasti, hän käy läpi Millerin mukaan enemmän tai vähemmän onnistuneesti tietyt kokemukselliset kehomielen eheytymisen (healing) vaiheet. Ne voivat parhaassa tapauksessa avata yksilön luovuutta, lisätä hänen kokonaisvaltaista viisautta ja eheyden kokemusta. Luovalla eheyttävällä prosessilla on myös parantava somaattinen vaikutuksensa: optimoimme, stressiä purkamalla, puolustusjärjestelmäämme ja mahdollistamme uutta terveyskäyttäytymistä. Tämä ei tietenkään aina välttämättä pelasta meitä kuolemalta, mutta prosessilla voi olla kuolemaankin johtavassa sairaudessa kokonaisvaltaista hyvinvointiamme edistävä vaikutus.

Sisäinen teatteri, hypnoterapiasta kehittämäni luova menetelmä, lukemattomien muiden luovien menetelmien rinnalla, tarjoaa työkalunsa, kärsimyksen kanavoimiseksi persoonan eheytymiseen, integroitumiseen.

Millerin faasikaaviosta

Millerin kaavion ylempi käppyräviiva, polku 1, kuvaa sitä, kuinka ulkoinen minuutemme pyrkii sairauden kohdatessa aluksi pitämään yhä tiukemmin kiinni valitsemastaan vanhasta linjasta ja sen, joskus kovinkin kankeista, selviytymisstrategioista. Saatamme vaikka vältellä puhumasta koko sairaudestamme  ja hukutamme itsemme vaikkapa työhön, addiktioihin ja muiden auttamiseen.

Jossain vaiheessa vanha käyttäytymismalli lakkaa kuitenkin toimimasta ja käyttäytymisemme strategiat muuttuvat nopeasti. Käyrä alkaa nopeasti laskemaan. Vanhat toimintamallit välttämiskäyttäytymisineen, kun eivät anna tilaa sairauden mahdollistamaan henkiseen kasvuun ja elämänmuutokseen, mikä edellyttää oman persoonan osien kohtaamista.

Taideterapeuttisilla menetelmillä ja muilla kehomielimenetelmillä ihmisiä voidaan opettaa kohtaamaan persoonan osat turvallisesti, lempeästi, myötätuntoisesti ja arvokkaasti, vahvistaen ihmisen oman itsensä asiantuntijuutta ja itseohjauksellisuutta. Ulkoinen käyttäytyminen muuttuu vähitellen muodonmuutoksellisen oppimisen kautta vastaamaan sisäistä muodonmuutosta.

Alempi käppyrä, polku 2, kuvaa sisäistä prosessiamme. Siinä on Millerin mukaan viisi vaihetta:

1) Haavoittuminen

Vakava sairausdiagnoosi on tavanomaisesti haava sielumme, jolloin hämmennymme, joskus eristäydymme ja koemme usein suurta yksinäisyyttä. Tulemme leikatuksi irti vanhasta totunnaisesta olemisen tavastamme ja samalla toisista ”terveistä” ihmisistä. Tunnemme vierautta itseämme ja vanhoja elämän rutiineja kohtaan. Vanha maailmankuvamme ja oma sisäinen maailmamme voi tuntua ahdistavan sekavalta, jopa kaoottiselta.

2) Oman pimeyden kohtaaminen

Tässä vaiheessa ihminen alkaa etsiä selityksiä kärsimykselleen. Sain syövän, koska en ollut toivottu lapsi. Sain syövän syntieni palkaksi. Sain syövän, koska poltin tupakkaa. Sain sen koska kärsin niin paljon avioerosta.   Itsesyytökset ovat Millerin mukaan tärkeä osa eheytymistä, sillä ne voivat pistää eheyttävän prosessin alulle. Tällöin kohdataan ja saatetaan tunnistettavaksi persoonan osia, jotka saattoivat olla jo toimimattomia ennen sairautta.

3) ”Luuraavien” osien löytyminen, oman persoonan kokonaisvaltainen kohtaaminen

Persoonastamme avautuu uusia osia, uusia näkymiä maailmaan. Löydämme uusia kokemustiloja, vähemmän tiedostamiamme osia itseämme, joita aktivoimalla muutamme vanhoja totunnaista käyttäytymismallejamme. Kysymys oman sairauden merkityksestä avautuu tässä vaiheessa laajemmaksi kysymykseksi oman elämän merkityksestä osana universumia. Sairaus saattaa kuljettaa meidät perimmäisten henkisten, spirituaalisten, kysymysten äärelle.Tätä vaihetta voidaan katalysoida luovilla terapeuttisilla flowtiloilla, omien unien analyysillä, erilaisilla meditaatiolla ja meditatiivisilla mielikuvia hyödyntäville menetelmillä ja vaikkapa (itse)hypnoosilla. Vanhaa emme riko rationaalisella ajattelullamme, vaan luovuudella, mielikuvituksellamme ja vanhoista jäykistä ajattelun malleista irti päästämällä.

4) Käännekohta – Siirtymä eheyteen

Luova työskentely persoonan eri osien kanssa johtaa vähitellen henkistymiseen ja eheämpään ja viisaampaan minuuteen. Antautuminen, hyväksyvä läsnäolo ja aktiiviseksi toiminnaksi kanavoituva myötätunto nousevat kärsimyksen aktivoimista onnistuneesta luovasta sisäisestä työstä. Prosessissa nk. negatiivisestikin tilat, kuten esimerkiksi viha ja jatkuva oikeassa olemisen tarve, kanavoituvat uuden eheämmän minuuden ainekseksi.

5) Uusi sopusointu ja eheämpi, toimiva minuus

Uusi harmonisempi minuus löytyy, millä on myönteinen vaikutus fysiologiaamme, esimerkiksi puolustusvasteeseemme ja ne auttavat meitä pääsemään irti vanhoista vahingoittavista addiktioista. Ihminen voi fyysisesti paremmin, kun hän ei ole reaktiivisten tilojensa tuottamassa jatkuvassa kehomielellisessä stressitilassa.

Eheämmässä, integroituneessa minuudessa, polut yksi ja kaksi myötäilevät yhä paremmin toinen toisiaan. Ne lähtevät paritanssin, kun käyttäytyminen alkaa seurata sisäisen maailman prosesseja. Alamme vähitellen elää yhä viisaammin ja tiedostavammin todellisten arvojemme ja uskomustemme mukaista tyydyttävää elämää.

Lopuksi

Jokainen ihminen on luova omalla tavallansa. Joku viisas on sanonut, että herkullinen keitto on luovempi teos kuin huono runo. Lapsissa näemme selkeimmin tämän mielikuvituksen ja luovuuden voiman. Yksipuolistava koulutuksemme, järjen ylivalta, tappaa monelta leikillisyyden ja luovuuden, jotka ovat muodonmuutoksellisissa oppimisprosesseissa välttämättömiä.

Viisautemme voi avautua sitä kautta, että opimme havainnoimaan, aistimaan ja antamaan taiteellista muotoa persoonamme vaiennetuille puolille. Taiteessa voimme kätkeä kipeimmät tuntomme ja muistomme sen tarjoamaan mielikuvitukselliseen leikilliseen,  symboliseen ja lempeään muotoon.

img_0443
Dan Siegelin kirjasta Brainstorm – nuoruuden aivomyrsky ja sen voima ja merkitys

Psykiatri Dan Siegelin sanoin, tarvitsemme terveisiin aivoihin monia asioita, jotka näet yllä olevassa kuvassa. Sairauden kohdatessamme hyödymme erityisesti leikkiajasta ja sisäisestä ajasta. Useimmiten meidän on täysin mahdollista hyödyntää aivojemme neuroplastisia ominaisuuksia läpi elämän, jolloin joustavuutemme ja kimmoisuutemme kehittyy ja viisautemme kasvaa läpi elämän. Aivomme tarvitsevat monipuolista lepoa ja liikettä. Monet kärsivät hyötyisivät myös taiteiden ja aktiivisen mielikuvituksen suomasta liikkeestä.

Kun terapeuttinen ja lääketieteellinen tieto integroidaan taiteisiin, on mahdollista auttaa kansalaisia kääntämään kehomielikärsimys persoonaa eheyttäväksi, terveyskäyttäytymistä muuttavaksi ja immuunivastetta parantavaksi, generaattoriksi. Näin parhaimmillaan vanhenemisesta sairastamisineen tulee  eheyttävä prosessi, jossa emme vain joudu luopumaan asioista ruumiimme rapistuessa, vaan saamme tilalle  elämänlaatuamme parantavaa iloa, luovuutta ja viisautta.

LUETTAVAA

Gene Cohen, MD, The Mature Mind, The Positive Power of Aging Brain, 2005, The Basic Books

Gene Cohen, MD, The Creative Age, Awakening the Human Potential in the Second Half of Life, 2000, Harper Collins Publishers

Claire Frederic, MD, ilmainen e-kirja , Minätilojen terapiasta ja kehollisuudesta

Richman Sophie, Mended by the Muse, 2014, Routledge

Sarvela, Kati, Sisäinen teatteri – Luova kirjoittaminen tietoisuustaitona, 2013,  Kuumussa Virtaa Oy

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s