Karita Palomäki

Herkkä fysioterapeutti, joka uskoo elämän tarkoituksellisuuteen

IMG_5576-001Olen syntynyt tähän maailmaan herkkyys yhtenä arvokkaana ominaisuutenani. Tunnistin oman erityisherkkyyteni kuitenkin vasta vuonna 2013, kun ensimmäisen kerran kuulin tällaisesta ominaisuudesta. Tällöin se havahdutti minua valtavasti, koska olin siihen asti luullut olevani monilla tavoin epänormaali, vääränlainen, sisäänpäin kääntynyt “outolintu”.

Asuin lapsuuteni Ruotsissa 9-vuotiaaksi asti. Elin suojattua elämää ainoana lapsena tuohon ikään asti, jolloin sain pikkusiskon. Olin herkkä ja yksin viihtyvä introvertti, joka ei juurikaan kaivannut kavereita. Viihdyin omassa leikki- ja mielikuvitusmaailmassani, olin jo silloin luova ja taiteellinenkin. Herkkyyteni vuoksi olin hyvä aistimaan toisten tunnetiloja ja mukautumaan kulloisiin tilanteisiin, joissa elin. Opin mukautumaan jopa niin hyvin, että välillä tunsin olevani täysin näkymätön ja kuulumaton. Se tietenkin oli monissa tilanteissa ujolle, aralle ja herkälle pikkutytölle tarpeellinen selviytymiskeino.

Elämän tarkoituksellisuuden pohtiminen alkoi elämässäni muistini mukaan noin 10-vuotiaana. Muistan silloin pohtineeni sitä, voimmeko itse päättää mitä meille seuraavassa hetkessä tapahtuu vai onko kaikki täällä maailmassa vain sattumaa. Vai onko meillä jonkinlainen ennalta määrätty kohtalo, johon emme voi vaikuttaa vaikka kuinka haluaisimme…

Nuorena olin edelleen hiljainen, mutta viihdyin yhä paremmin isoissakin kaveriporukoissa. Mukautuvaisuus ja (yli)kiltteys kulkivat edelleen matkassani, en oikein osannut pitää puoliani ja rajojani. 18-vuotiaana päätin rikkoa vanhoja kaavoja ja muuttaa pois kotoa. Pääsin opiskelemaan fysioterapiaa Ouluun ja samalla jatkoin lukion loppuun iltakoulun puolella. Aloin myös seurustella tulevan aviomieheni kanssa, ja yhteiseloa meillä riittikin neljännesvuosisadan ja neljän lapsen verran.

Turhauduin fysioterapiaopinnoissani, jotka siirtyivät Helsinkiin omasta pyynnöstäni. En kokenut olevani sellainen “stereotyyppinen” fysioterapeutti, millaiseen muottiin meitä mielestäni yritettiin laittaa. Pohdin sitä että teenkö väärin, jos vain kuuntelen potilastani antamatta hänelle minkäänlaisia ohjeita tai neuvoja? Kuuntelin jo silloin intuitiotani: koin, että potilas alkaa toipua siitä hetkestä alkaen, kun hän kokee tulleensa kuulluksi ja hyväksytyksi omana itsenään, tarinansa kanssa.

Valmistuttuani pääsin unelmatyöpaikkaan, jossa sain olla osana moniammatillista kuntoutustyöryhmää. Tämä aika lisäsi rohkeuttani käyttää omaa persoonaani työssäni, koska sain pitkälti itse suunnitella pienryhmätyöskentelyjen sisällön. Työn loputtua aloitin kuntoutusalan jatkokoulutuksen, jossa pääkouluttajana oli sosiaalipsykologi. Koulutus oli minulle tärkeä, koska siellä korostettiin kuntoutujan tarinan merkitystä ja sitä, miten me ammattilaiset voisimme parhaiten olla tukemassa kuntoutujia voimaantumisen polulla.

Olin 11 vuotta terveyskeskustyössä, tosin siitä ajasta kuusi vuotta kotiäitinä, joka sekin oli todella opettavaista aikaa. Hoitovapaan jälkeen aloin kuitenkin uupua työssäni. Erityisherkälle oli liikaa työn ja perhe-elämän yhdistäminen ja erityisesti se, etten kokenut saavani tehdä työtä omasta arvomaailmastani käsin. Nukuin huonosti ja minulla oli jatkuvia päänsärkyjä. Koin huonommuutta ja riittämättömyyttä hektisessä työssäni. En kunnioittanut omia terveitä rajojani.

Vuonna 2007 päätin lähteä uupumuksesta huolimatta – tai ehkä juuri sen vuoksi – opiskelemaan rentoutusopastajaksi työn ohessa, ja se olikin seuraava merkittävä virstanpylväs omalla kehittymisen polullani. Kun opin rentoutumaan, löysin omat sisäiset voimavarani. Oivalsin vihdoin, että vain minä voin kääntää elämäni suuntaa. Päätin jäädä vuorotteluvapaalle, jona aikana opiskelin mm. NLP:tä, työfysioterapiaa ja sovellettua rentoutusta. Pääsin niin sanotusti vauhtiin, minusta tuli ikuinen (elämän) opiskelija! Vuorotteluvapaan aikana itselleni kirkastui myös se, että haluan tehdä työtäni omalla tavallani, omaa persoonaani ja omia arvojani kunnioittaen. Niinpä ei auttanut muu kuin ryhtyä itselliseksi ammatinharjoittajaksi.

Ammatinharjoittajuuteni alkutaipaleella oli monenlaisia käänteitä. Siitä huolimatta olin jo tässä vaiheessa elämääni tiedostanut sen, että kaikilla elämämme mutkilla, ylä- ja alamäillä on oma tarkoituksensa. Halusin opiskella koko ajan lisää, elämä ja erilaiset kohtaamiset johdattivat minua viisaasti eteenpäin vuosi vuodelta. Aloin yhä syvemmin ymmärtää kehon, mielen ja henkisyyden välistä yhteyttä ja sitä syvää viisautta, mikä tähän yhteyteen liittyy. Opiskelin mm. META-Healthin uutta terveystietoisuutta sekä EFT- ja TRE-menetelmiä.

Vaikka olen terveydenhuollon ammattilainen, en missään vaiheessa ole kokenut ristiriitaa näiden erilaisten, jopa vallankumouksellisten ajattelutapojen ja niin sanotun virallisen ymmärryksen välillä. Ymmärrän, että on vain erilaisia tapoja nähdä maailma, ihmisyys ja se mitä kutsumme terveydeksi ja sairaudeksi. Kaikkia näitä näkemyksiä tarvitaan, ja sen vuoksi on tärkeää, että eri tavalla ajattelevat ihmiset kykenevät dialogiin.

Olen näiden vuosien aikana oivaltanut, että tarvitsemme uutta terveystietoisuutta, jotta voimme auttaa ihmisiä mahdollisimman kokonaisvaltaisesti heidän terveysongelmissaan. Uusimmat stressi-, trauma- ja epigeneettiset tutkimukset antavat jo nyt meille selityksiä siitä, miten ja miksi sairastumme. Sairaudet siis eivät ole sattumaa, emme ole sairauksiemme ja geeniemme uhreja. Tämä ajattelu on uutta ja kaipaa vielä lisää eri tieteenaloja integroivaa tutkimusta, jotta voimme löytää viisaimmat, kestävimmät ja mahdollisimman inhimilliset keinot auttaa erilaisia oireita ja sairauksia potevia ihmisiä toipumaan. Toipuminen tulisi olla kaikilla elämisen ja olemisen tasoilla tapahtuvaa, vasta silloin se on kestävää ja eheyttävää.

Vuosien varrella olen oivaltanut, mikä minulle on työssäni kaikkein tärkeintä. Se että saan tehdä työtä herkkänä, kuuntelevana ja empaattisena omana itsenäni. Ettei minun tarvitse piilottaa enää mitään puolia itsestäni. Olen ikuinen oppija; ajattelen jopa niin, että jokainen asiakkaani myös opettaa minua! Saan olla hetken aikaa rinnalla kulkijana ihmisten haastavissa elämänvaiheissa ja auttaa heitä omalta osaltani eteenpäin. Se on elämäntehtäväni ja juuri sitä työtä, mikä saa sydämeni laulamaan! Ja mikä parasta, olen vähitellen oppinut yhdistämään sisälläni asuvan herkän ja luovan pikkutytön ja ulospäin suuntautuvan rohkean maailmanparantajan – molempia tarvitaan, jotta maailma muuttuu.

————–

Kotisivut: Mieliliike Hyvinvointipalvelut

KOULUTUS

 • 1992 Fysioterapeutti, Helsingin IV Terveydenhuolto-oppilaitos
 • 2009 NLP Työnohjaaja 60 op, VMT-koulutus, Helsinki

TÄYDENNYSKOULUTUS

 • 2017 SensoReflex Expert (Spinacor, Marko Siivonen & Mari Rautiainen)
 • 2015 Certified TRE Provider (Level II), Jyrki Rytilä, Helsinki
 • 2015 Matrix Reimprinting Convention 24.-26.9.2015 Birmingham, UK
 • 2015 Matrix Reimprinting 15.-16.8.2015 (Penny Croal, Helsinki)
 • 2015 Access Bars (Out of Control, Helsinki)
 • 2014 META-Health Conference 12.-16.9.2014 Solihull, UK
 • 2014 Matrix Birth Reimprinting (Sharon King, UK)
 • 2013 AAMET EFT Level 2 Practitioner (Kööpenhamina, kouluttaja EFT Master & Trainer Karl Dawson)
 • 2013 META-Health Trainer (kouluttaja Helena Kujama)
 • 2013 Psykofyysisen psykoterapian perusopinnot 30 op (Helsinki/Arcada)
 • 2013 META-Health Conference 8.-15.3.2013 (Egypti/IMMA)
 • 2012-2013 META-Health Master Practitioner 300t (Helsinki/IMMA, kouluttajat Helena Kujama, Susanne Billander)
 • 2012 Matrix Reimprinting (Helsinki, kouluttaja Penny Croal UK, http://www.changeahead.biz)
 • 2012 EFT Emotional Freedom Techniques & psykologinen lihastestaus (psykologi Juha Siira)
 • 2011-2012 BBAT I ja II vaiheet (Metropolia, Helsinki)
 • 2011 TRE-ohjaaja (tension & trauma releasing exercises, kouluttaja David Berceli)
 • 2011 NPA Non-Personal Awareness (Helsinki, kouluttaja Joel Young, UK)
 • 2009 NLP Master Practitioner (Helsinki/VMT-koulutus, kouluttaja Veli-Matti Toivonen)
 • 2008 NLP Practitioner (Helsinki/VMT-koulutus, kouluttaja Veli-Matti Toivonen)
 • 2008 PhysioPilates-ohjaaja taso I (Espoo/Suomen Terveysliikuntainstituutti)
 • 2008 Sovelletun rentoutuksen ohjaaja (Tampere/kouluttaja dosentti Martti T. Tuomisto)
 • 2008 Työterveyshuollon erikoistumisopinnot 30 op (Lahden AMK)
 • 2007 Rentoutusopastaja 245t  (Hämeenlinna/Suomen Hypnoosiyhdistys SHY)
 • 1997-2008 Lyhyitä fysioterapia-, vuorovaikutus-, ym. koulutuksia (Tuusulan kunta)
 • 1995 Kuntoutusalan jatkokoulutus 30 op (Helsinki/Ammatti-instituutti)

TYÖKOKEMUS

 • 2008- Mieliliike Hyvinvointipalvelut (toiminimi), toimipaikat Malmi (Terapiatila Toivo) ja Terveystalo Alppikatu ja Kaari
 • 1997-2008 Tuusulan terveyskeskus, fysioterapeutti (5-100-vuotiaat, polikliininen ohjaus ja vuodeosastokuntoutus, kotikäynnit ja ryhmät)
 • 1997-2008 Tuusulan Kansalaisopisto, liikunnanohjaajan tuntitöissä
 • 1995 Näkövammaisten Kuntoutuslaitos Onnela, fysioterapeutti (Kelan kuntoutuskurssit)
 • 1992-1994 Härmän Kuntokeskus, fysioterapeutti (Kelan niska- ja selkäkurssit, sotaveteraanikuntoutus ym.)
 • 1986-1992 lyhyitä työsuhteita pääasiassa hoitoalalla

KIRJAPROJEKTIT