Tanja Hakala

 

Terveydenhoitaja YAMK, FLT Ravintovalmentaja©, vyöhyketerapeuttinen vauvahieroja

unnamed

Hoitaminen, hoivaaminen ja auttaminen ovat aina olleet merkityksellisiä tekijöitä minulle. Lapsena jo leikin lääkäriä, hoitajaa sekä opettajaa ja minulle oli itsestään selvyys, että minun pitää päästä opiskelemaan lähihoitajaksi peruskoulun jälkeen. Näin myös tapahtui ja vuonna 2003 valmistuin lähihoitajaksi suoritettuani lukio-ammattikoulukaksoistutkinnon.

Suuri elämääni mullistava tapahtuma oli sairastuminen heti opiskelun alkuaikoina 17 vuotiaana nuorena naisena. Pitkään huonovointisuuden ja sairaalloisen laihtumisen seurauksena sain diagnoosiksi Sjögrenin syndrooma, mutta myös samalla lisämunuaisten toiminta oli lakannut lähes kokonaan. Diagnoosin hakeminen vei pitkän aikaa, mutta ennen sitä oli isoäitini löytänyt minulle laserakupunktiohoitajan, jonka hoidoilla ja ravitsemushoidoilla jaksoin käydä jopa koulua, jonka suorittamisen koin todella tärkeäksi. Sain diagnoosit, oikeanlaisen lääkkeellisen hoidon ja toivuin taas jaksaen nauttia elämästä ja opiskeluista.

Lähihoitajana työskentelin monenlaisissa tehtävissä päiväkodeissa, kehitysvammaisten asuntoloissa, vanhusten palvelutaloissa, sairaaloissa sekä MLL:n perhetyöntekijänä hoitaen pääsääntöisesti pitkäaikaissairaita ja kehitysvammaisia lapsia heidän kotonaan. Nautin lähes kaikesta tekemästäni työstä, sillä sain auttaa ja hoitaa erilaisia ihmisiä. Hain myös opiskelemaan sosionomiksi, mutta peruutuspaikalle päästyäni se ei enää ollut ajankohtaista.

Sosiaalipuolen työ ei enää jaksanut kiinnostaa ja aloin haaveilla urasta terveydenhuollon puolella. Hain opiskelemaan terveydenhoitajaksi ja pääsin. Valmistuin vuonna 2008. Työskentelin kotihoidossa 3,5 vuoden ajan. Työn luonne muuttui koko ajan raskaammaksi: entistä huonokuntoisempia asiakkaita hoidettiin kotona, henkilökuntaa oli sairaslomalla ja terveydenhoitajan piti pystyä tekemään omien töiden päälle vielä lähihoitajan tehtäviä, koska työvoimaa ei ollut riittävästi. Hakeuduin terveysasemalle avosairaanhoitoon, jossa työskentelin 4 vuoden ajan, mutta tunsin itseni riittämättömäksi ja ahdistuin sen kankeuteen. Minulla oli paljon tietoa, jota en saanut tuoda ulos, jota en saanut antaa asiakkaalle. Käytössäni olivat vain käypä hoito -suositukset ja virallisterveelliset ohjeistukset, joiden ulkopuolelle ei saanut tai uskaltanut poiketa. Ihmistä ei saanut katsoa riittävästi yksilöllisenä henkilönä kokonaisvaltaisesti, vaan hänet piti ahtaa tiettyyn muottiin ja mennä valtavirran mukana. Ei myöskään ollut mahdollisuutta riittävän pitkiin vastaanottoihin. Hoito  tuntui usein jäävän kesken.

Sairautenikin meni ylös ja alas ja reagoi milloin mihinkin elämän muutoksiin. Vuonna 2009 tilanne paheni taas merkittävästi ja koska taustalla oli autoimmuunisairaus, se ehti tekemään lisää tuhoja elimistössäni. Sairauksista jälleen toivuttuani olin kuuntelemassa Paula Heinosen luentoa. Paulan luento pysäytti minut ja halusin päästä mukaan viemään sitä kokonaisvaltaista ilosanomaa eteenpäin, josta Paula puhuu. Hakeuduin opiskelemaan funktionaalista lääketiedettä Paula Heinosen johdolla ja valmistuin ravintoneuvojaksi 2013. Minulle myönnettiin myös FLT Ravintovalmentajan® lisenssi.

Koska halusin jotain muuta kuin silloista palkkatyötäni, mutta irtisanoutuminen juuri tuolloin olisi ollut liian suuri riski, hakeuduin opiskelemaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa, josta valmistuin 2016 tittelillä terveydenhoitaja YAMK/kliininen asiantuntija. Koulussa sain ajatella omilla aivoillani. Koulu  ei ohjannut siihen kankeaan malliin, jossa olin työskennellyt. Sain YAMK opinnäytetyönäni kehittää muistisairaiden ravitsemusta tutkitun tiedon pohjalta.

Vahvistui ajatus, että koska ravintovalmennus perustuu tutkimukseen, mittaamiseen ja ihmisen biokemiallisen kokonaisuuden ymmärtämiseen, niin minun ei tarvitse noudattaa kankeita ohjeistuksia, jos asiakas ei niistä hyödy. Minulla on oikeus ja velvollisuus ajatella asiakkaan parasta. Tähän ei perusterveydenhuollossa työskennellessäni valitettavasti ollut  mahdollisuutta. Opintovapaalla kouluttauduin myös vyöhyketerapeuttiseksi vauvahierojaksi, jotta pääsen auttamaan myös perheen pienempiä ja opettamaan hieromisen taitoa myös vanhemmille kotiin.

Opintovapaani jälkeen sanoin itseni irti kaupungin palveluksesta. Omppupolku – terveys- ja hyvinvointipalvelu on ollut jo kolmen vuoden ajan sivutoimisena yrityksenä, mutta nyt sillä on mahdollisuus auttaa kaikkia päätoimisesti koko elämänkaaren matkalta. Lisää palveluistani voit lukea kotisivuiltani omppupolku.fi.

Haluan tarjota kokonaisvaltaista ja yksilöllistä terveydenhuoltoa, jossa jokaisen yksilön tarina on merkityksellinen ja arvokas.