Katselen elämää uudesta näkökulmasta

on

– Susanna Hänninen –

Lastenhuoneemme seinällä oli 1980 – luvun alussa Sarah Kayn juliste, jossa luki: ”Joskus on hauska katsella elämää uudesta näkökulmasta.”

Lause osui usein silmiini ja muistan miettineeni sen sisältöä. Julisteen tytön ilme ja olemus kuvaavat hienosti sitä pientä, vastaanottavaista, hämmentynyttä, kilttiä ja tottelevaista minua, joka olin tuohon aikaan. Kaikki ulkopuolelta syötetty tieto oli koko elämäni ja totuuteni. Se kaikki tuon ajan tieto, jota koulu- ja kotikasvatus, uskonto, televisio, radio, lehdet ja mainokset tarjosivat, olivat minulle totiisinta totta. Myös lause – ”Mitä ne muut ajattelevat ja odottavat?” määrittelivät usein valintojani elämäni kysymyksissä.

Ajatuksen, että meissä olisi jotain alkuperäistä, oikeaa tietoa, jota voimme hyödyntää itsemme parhaaksi, oli tarkoitus hautautua kaiken ulkopuolisen ”totuuden” alle. Näin kävikin kohdallani ja vähitellen, muutettuani pois luonnon ääreltä ja aikuistuttuani, opin elämään ulkopuolisen tiedon varassa. Vaikkakin koin ajattelevani usein asioista toisin kuin muut, ja tunsin itseni usein ulkopuoliseksi. Kaikesta huolimatta elin sinnikkäästi tätä ulkopuolisten määrittelemää elämääni.

30 vuotta myöhemmin aloin tiedostamaan uskomuksiani ja tekemään tietoisia muutoksia elämässäni. Aloin kuunnella itseäni. Olenko sellainen kuin minulle on annettu ymmärtää? Esitin itselleni kysymyksiä ja kuuntelin rauhassa vastauksia, joita kehoni ja tuntemukseni minlle alkoivat viestittää. Löysin uudenlaisia puolia itsestäni.

Elämän kauneutta on olla oma itsensä. Vaatii rohkeutta pysyä lujana uusissa valinnoissa. Miten ihana olo tuleekaan, kun on ollut itselleen rehellinen. Voi kokea puhdasta rauhaa ja voi nukkua yönsä levollisena. Kun teen itselleni oikeita valintoja, jotka ovat minulle aidosti hyväksi, teen asioita samalla ympäristöni parhaaksi.

Hämmästyttävintä on se, että läheiseni hyväksyvät valintani epäilyistäni huolimatta. Minun ei enää tarvitse oppia uutta, vaan muistaa kaikki merkityksellinen vanha. Tämä on ihanan lohdullinen ajatus!

Maailmankuvani on muuttunut ratkaisevasti. Lapsenomainen uteliaisuus, tietoisuus kyvyistäni ja kyky lumoutua pienistä asioista ovat palanneet elämääni. Elämässäni kaikki on mahdollista, kun en ole itse itseni esteenä. Kyseenalaistava suhtautuminen ulkoa tulevaan tietoon, on vahvistunut minussa ja olen oppinut suojelemaan itseäni Henryk Skolimowskin sanoin ”henkiseltä saasteelta”.

Henryk kirjoittaa: ”Kannamme itse vastuun ajatuksistamme ja ajattelutavastamme. Olemme vastuussa lukemattomista toimistamme. Niiden avulla me luomme oman yksilöllisen maailmankaikkeutemme; näin jokainen meistä on kirjaimellisesti oman kohtalonsa herra.”

Hyvinvointini on lisääntynyt, kun olen oivaltanut uskomukseni ja kyseenalaistanut ne. Olen luonut itselleni uusia totuuksia, jotka ovat auttaneet minua löytämään oman oikean polkuni, jolla pyrin pysymään. Eikä vain joskus, vaan ihan koko ajan, on hauska katsella elämää rohkeasti uudesta näkökulmasta!

Kirja

Henryk Skolimowski. Ekojooga: harjoituksia ja meditaatioita maanpäällisen kauneuden sisäistämiseksi. Jyväskylä 1996.

Susanna ja metsä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s