Uusi facebook-sivu -Traumainformoitu sote

Uudistuva-verkostossa (Uudistuva Terveydenhoito) on terveydenhoidon ammattilaisia, jotka ovat erityisen kiinnostuneita ja paneutuneita psykologisiin traumoihin sekä niiden terveysvaikutuksiin. Koska aihepiiri on om, erityinen ja moniammatillinen osaamisalueensa,  päätimme perustaa oman facebook-sivun juuri  tälle teemalle.  Täältä löydät sivumme.

Tavoitteemme on  facebook-sivullamme ”Traumainformoitu sote”,  avata laajempi moniammatillinen dialogi traumojen vaikutuksesta yksilölliseen ja yhteisölliseen kokonaisvaltaiseen terveyteen.

Yhteisesti jakamamme käsitys on, että  jos jokainen lapsi saisi sen turvallisen, peilaavan rakkauden ja hyväksynnän, joka hänelle kuuluu, sillä olisi valtavat vaikutukset ihmisen psyko-fyysis-sosiaaliseen terveyteen,  ja sitä kautta koko kansanterveyteen. Saisimme valtavia terveys- ja sosiaalimenojen säästöjä.

Lapsi kokee häntä vahingoittavan stressireaktion, kun hän joutuu kokemaan voimakasta ja/tai pitkäaikaista vastoinkäymistä, kuten fyysistä tai henkistä väkivaltaa, kroonista laiminlyöntiä, läheisten hoivaajien päihteiden käyttöä tai psyykkistä sairautta, väkivaltaan altistumista tai jos perheelle kasaantuu taloudellisiin vaikeuksiin liittyvää taakkaa.  Stressi kasaantuu näissä tilanteissa lapselle, erityisesti mikäli  hän ei saa riittävää aikuisten tukea.

Traumainformoitu hoitaminen tuo säästöjä

Pitkäaikainen stressi lapsella voi häiritä aivojen rakenteen kehitystä  ja kognitiivisa toimintoja pitkälle aikuisuuteen.  (Harvard University Center on the Developing Child 2015). Traumainformoitu hoitaminen tuo säästöjä, koska henkilöillä, joilla on ollut lapsuudessa trauma, kasaantuu  mielenterveysongelmien lisäksi myös mm. sydän- ja verisuonisairauksia, diabetesta, suolistovaivoja sekä syöpää. (Kathleen Kendall-Tackett, 2009)

Traumainformoitu hoitaminen tuo uutta tuoretta näkökulmaa sosiaali- ja terveydenhoitoon. Esimerkiksi nuoren päihteiden käyttöä voidaan pitää täysin ymmärrettävänä reaktiona lapsuuden vaikeiden traumakokemuksien jälkeen, sama koskee tupakointia, ahmimista ja työnarkomaniaa.  Ne eivät ole sairauksia vaan selviytymisyrityksiä, kun nuori on lapsuudessa joutunut kokemaan traumaa tai vakavia laiminlyöntejä (Tiian Dayton, 2015).

Lapsuuden traumat aiheuttavat sen, että ihmisen kyky säädellä omia mielen tiloja, jotka ovat myös fysiologisia tiloja, heikkenee.  Elimistö joutuu helposti pitkäaikaisiin stressitiloihin, jotka aiheuttavat myös fyysistä pahoinvointia ja ruumiillista sairautta.

Mistä ratkaisu? Meidän on keskittyttävä kehittämään traumainformoituja kouluja, työyhteisöjä ja erityisesti traumainformoitua terveydenhuoltoa.  Traumatisoitununeiden ihmisten hoitaminen on raskasta työtä, mikäli terveydenhoidon ammattilaisella ei ole  tällaisen  hoitamisen perustaitoja.

Katkaistaan ylisukupolvisia traumasiirtymiä

Terveydenhuollon ammattilainen voi itse uupua kylmässä teknisessä työympäristössä, josta puuttuvat tunnetaidot  ja  hoivan yhteisöllinen kulttuuri.  Traumainformoidulla hoitamisella pyritään katkaisemaan yli sukupolvien etenevä ihmissuhdetraumojen siirtymä.  Traumainformoitu hoitaminen hyödyttää siis kaikkia, myös terveydenhuollon ammattilaisia itseään. Liian monet auttajat itse uupuvat, vaihtavat alaa tai tekevät itsemurhia.

Mikäli traumainformoitu hoitaminen kiinnostaa, tykkää sivuistamme facebookissa.  Jos Uudistuva-verkoston toiminta ylipäätään kiinnostaa, ja olet virallisen koulutuksen saanut sote-ihminen, liity verkostoomme.   Laitapa CV:tä ja tule verkostomme jäseneksi:  uudistuva@gmail.com

LÄHTEITÄ:

Dayton Tian, 2015, Neuropsychodrama in the Treatment of Relational Trauma, Health Communications, Inc.

Center of the Developing Child at Harvard University (2015),. Key concepts: toxic stress. (para. 6), http://developingchild.harvard.edu/science/key-concepts/toxic-stress

Kendall-Tackett, Kathleen,  Psychological Trauma and Physical Health, a psychoneuroimmunology approach to etiology of negative health effects and possible interventions, 2009,  Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy, Vol 1(1), Mar, 35-48.

 

 

 

 

1 Comments Lisää omasi

  1. Taija Mård sanoo:

    Aivan erinomainen kiteytys sellaisen ihmisen taakasta, joka on joutunut varttumaan häiriintyneessä perheessä; selvästikin tunnette aiheen läpikotaisin! Suurkiitos työstä lapsen elämän turvaamiseksi ❤

    Tykkää

Jätä kommentti